1 okt 2017

Boekverkoop Tom Lanoye (07/10)

Op zaterdag 7 oktober speelt Tom Lanoye zijn voorstelling 'Solo Ten Oorlog' in cultuurcentrum de Oosterpoort (kleine zaal, 20.15 uur). Boekhandel Godert Walter zal deze avond aanwezig zijn met een boekenstand waarin niet alleen de tekst van de voorstelling te koop zal zijn maar ook Lanoyes recent verschenen roman Zuivering.


Solo Ten Oorlog
Tom Lanoye’s spraakmakende marathonbewerking van acht koningsdrama’s van Shakespeare werd in 1997 een theaterhit en de roep om een reprise volgde. In 2000 toerde Lanoye door Nederland en België met een ‘Ten Oorlog’-solo. 'Lanoye houdt in anderhalf uur de spanningsboog prachtig vol. Hij is een poëtische krachtbron, even vitaal en vol spankracht als de voorstelling zelf', schreef NRC. ‘Ten Oorlog’ voert inmiddels de Nederlandstalige toneelcanon aan, en dus zet Lanoye de solo in jubileumjaar 2017 weer op de planken. Als begenadigd performer van zijn eigen teksten gunt hij zijn publiek een blik op de creatieve motor van ‘Ten Oorlog’, de evolutie van de taal: van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds.

Zuivering
Gideon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een bizar beroep. Hij maakt huizen schoon na branden, overstromingen of bloederige zelfmoorden. 
Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen van Youssefs gezin – moeder, dochter en zoontje. Youssef wil voor hen opnieuw een veilig onderkomen zoeken. Dit keer buiten Europa, dat met de dag vijandiger en gewelddadiger wordt. 
Terwijl zijn vertrokken collega steeds minder van zich laat horen, moet Gideon samenleven met een gezin waar hij nooit om heeft gevraagd en dat hem tot wanhoop drijft. 

Tom Lanoye
Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij staat bekend als romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen e op zijn palmares staan bestsellers als Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk Heldere hemel. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten