18 mei 2018

Margot Dijkgraaf over Lezen in Frankrijk (02/07)

Op maandag 2 juli zal Margot Dijkgraaf haar nieuwe boek Lezen in Frankrijk bij Godert Walter presenteren. Aan de hand van hedendaagse literatuur schetst Margot Dijkgraaf de staat van het land, een literaire Tour de France.  Zij zal worden geïnterviewd door Marja Rietveld. De avond begint om 20.00 uur en reservering van tevoren is gewenst: in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

Lezen in Frankrijk
Frankrijk: iedereen heeft er een beeld van. Een zwerm culturele connotaties bepaalt het imago van het land, maar vaak blijft dat beperkt tot clichébeelden. De culturele identiteit van een land wordt voor een groot deel bepaald door schrijvers. Dit boek laat zien welk beeld van Frankrijk er uit de hedendaagse Franstalige literatuur naar voren komt.
In elk hoofdstuk neemt een Franse schrijver de lezer mee op reis naar een plek die een belangrijke rol speelt in zijn of haar werk. Zo brengt Michel Houellebecq ons naar Rocamadour, een op een rots gebouwde middeleeuwse bedevaartplaats in Zuidwest-Frankrijk, om er de Zwarte Madonna te vereren. We reizen met Patrick Modiano mee naar Nice, en we bezoeken de multiculturele wijk Château Rouge in Parijs met Alain Mabanckou. Vanuit de favoriete plek van de schrijver of schrijfster duikt Dijkgraaf verder het boek in. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van het hedendaagse Frankrijk en een nieuw portret van de Franstalige literatuur van nu. Een boek voor iedereen die zich voor het huidige Frankrijk interesseert, of je er nu op vakantie gaat of er slechts in gedachten verkeert.

Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus voor NRC Handelsblad, schrijver, literair journalist, interviewer en debatleider. Ze is intendant literatuur & debat bij de Nederlandse ambassade in Parijs. Ze studeerde Frans in Amsterdam en Parijs, communicatiewetenschap in Utrecht en werkte bij diverse literaire instellingen. Dijkgraaf vervult vele advies-, jury en bestuursfuncties in het culturele veld. Eerder publiceerde ze Franstalige literatuur van nu (2004), De pen van Europa (2006), Nooteboom en de anderen (2009) en Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014).

Datum: Maandag 2 juli
Tijd: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Entree: 3,50 incl. verteringen

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten