4 dec 2017

Joost van Driessche presenteert Muishond (19/12)

Op dinsdag 19 december presenteert de Groningse filosoof Joost van Driessche zijn onlangs verschenen boek Muishond. De avond begint om 20 uur en reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail: info@godertwalter.nl.

Muishond
Door de term ‘fake news’ is het gebruik van feiten gepolitiseerd en raken oude contrasten vertroebeld. Wetenschap kan zich niet meer zomaar beroepen op haar drang naar louter feitelijkheid. Maar kon ze dat ooit wel? Beperken wetenschap en haar taal zich wel tot het waardevrije domein der naakte feiten? 

Taalfilosoof Joost Van Driessche betoogt dat techno-wetenschappelijke, ‘feitelijke’ taal niet lijnrecht tegenover literaire, ‘fictieve’ taal staat. Hij toont aan dat ze geen oppositie vormen, maar onderdeel uitmaken van een meerdimensionaal web van betrekkingen tussen allerlei alledaagse en meer professionele talen. 

Aan de hand van het werk van auteurs als Bakhtin, Latour, Austen en Dostojewski, beargumenteert hij op overtuigende wijze dat literaire taal niet ‘slechts begoochelt’, maar zich op ethische wijze verhoudt tot o.a. techno-wetenschappelijke taal. Literaire uitingen afdoen als ‘dwaling’ of 'bedrog' getuigt van een soort blindheid voor hun kenmerkende architectuur.


Joost Van Driessche promoveerde in 2016 aan de faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit boek, een bewerking van zijn proefschrift, maakt deel uit van de serie Filosofische nieuwkomers.








Datum: dinsdag 19 december
Aanvang: 20 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis

Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl
info@godertwalter.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten