20 aug 2015

Kaartverkoop Luthers Bachensemble

Het Luthers Bach Ensemble presenteert 'de vele gezichten van Jan Pietersz. Sweelinck… en meer' en kaarten voor de diverse concerten zijn verkrijgbaar in de boekhandel. De uitvoeringen zijn op:

vrijdag 11 september, 20.00 uur concert Kruiskerk Burgum (Nieuwstad 5)
zaterdag 12 september, 20.00 uur concert Petruskerk Leens i.s.m. Stichting Hinszorgel Leens (Zuster A. Westerhofstraat 8)

zondag 13 september, 15.00 uur concert Lutherse kerk Groningen (Haddingestraat 23)

De kaarten kosten in de voorverkoop 18 (normaal), 16 (vriend) of 8 (student) euro. Meer informatie vindt u ook op de website van het Luthers Bachensemble.

De uitvoering

Het Luthers Bach Ensemble o.l.v. Tymen Jan Bronda voert op 11, 12, en 13 september drie concerten met muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck uit: Psalmen, Rimes & Chansons, Toccata's & wereldlijke werken. Daarnaast  zijn er Psalmen van Pierre Certon en Nicholas Vallet te horen. In Leens klinkt een afwijkend programma met naast Sweelinck orgelmuziek van Heinrich Scheidemann en Dieterich Buxtehude.

Toen Jan Pieterszoon Sweelinck in 1621 stierf, troostte Vondel de nabestaanden met de gedachte dat de onsterfelijke Sweelinck nu in de hemel de maat sloeg en zijn publiek uit engelen bestond. Zijn muziek was als ‘een goddelijke galm in aller engelen koor’. Zo bekend is Sweelinck vandaag niet meer, al kennen vele Nederlanders zijn gezicht omdat zijn portret tussen 1971 en 1990 het bankbiljet van 25 gulden sierde.

Sweelinck is een van Nederlands grootste componisten. Tijdens zijn leven genoot hij een internationale roem en had hij een grote invloed op de muziek van de vroege barok. In 1577 kreeg de toen vijftienjarige Sweelinck een vaste aanstelling aan de Oude Kerk in Amsterdam als organist. Hij was befaamd vanwege zijn improvisaties; zijn orgelbespelingen in de Oude Kerk horen in Europa tot de eerste openbare concerten en werden druk bezocht. Hij had talrijke leerlingen uit Engeland en Duitsland, die zijn werken verder verspreidden. Sweelinck staat aan de basis van de Duitse orgelmuziek die een kleine eeuw later culmineerde in de composities van Johann Sebastian Bach.

Sweelinck schreef een monumentaal oeuvre aan vocale muziek, waaronder een complete meerstemmige zetting van alle 150 psalmen, waaruit het LBE (a capella) een royale keuze zal laten horen. Daarnaast brengt het zijn ‘oude stijl’ werken ten gehore in bijvoorbeeld het prachtige vijfstemmige Te Deum en De Profundis.


Luitist Israel Golani begeleidt deze stukken samen met Robert Koolstra op het orgel. Als intermezzi hoort u werken van Pierre Certon (ca. 1510-1572) voor luit en (solo)stemmen, werken van Sweelinck voor klavecimbel en enkele twee- en driestemmige ‘rimes’ (rijmverzen) en chansons door solisten uit het kleinkoor.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten